Espresso House har ført en effektiv ekspansionsstrategi, siden de første kaffebarer med det karakteristiske grønne og brune logo, slog dørene op på det danske marked i 2017. Ambitionerne er fortsat store, og planen er at udvide med ti nye butikker årligt. For at lykkes med målsætningen, har kæden benhårdt fokus på udvikling og træning af kædens ansatte, at skabe loyale kunder og at tilbyde landets allerbedste kop kaffe.
Kaffebarer landet over kæmper alle for at tilbyde gæsten den bedste oplevelse. Så hvorfor skal turisten, børnefamilien eller stamgæsten svinge forbi Espresso House fremfor den lille lokale kaffebar på sidegaden?
”Det skal de, fordi vi har dygtige baristaer og brygger kaffe på verdens bedste kaffebønner. Men vi har også nogle af markedets bedste espressomaskiner, og vi bruger mange ressourcer på uddannelse,” siger Claus Skovfoged, der er direktør i Espresso House Danmark.
Han forklarer, at Espresso House faktisk ikke kun er en kaffebar.
”Vi serverer også gerne en frisklavet sandwich og en cola, for vi ønsker netop at adskille os fra vores konkurrenter ved at tilbyde en bred pallette af muligheder.”
Direktøren erkender, at convenience-markedet har mange dygtige udbydere. Men kaffebarens brede fokus virker tydeligvis, for gæsterne besøger nemlig Espresso House igen og igen, og nye butikker åbnes løbende.
”Vi har været igennem en fantastisk udvikling. Men selvfølgelig er vi også påvirket af coronakrisen. Derfor er vores største fokus lige nu at komme tilbage til niveauet før krisen for derefter at fortsætte vores udvikling,” siger direktøren.
Den første Espresso House så dagens lys i København i 2017, hvor kaffebarerne, Baresso, fik nyt interiør og navnet Espresso House. Siden har kæden åbnet nye lokationer løbende og tæller nu 56 shops over hele landet. Ambitionen er at åbne flere nye kaffebarer hvert år. For at det skal lykkes, har kæden fokus på at have landets bedste baristaer og at servere kaffe af højeste kvalitet.
En populær app
Set i lyset af coronakrisen ønsker kæden at gøre sit for, at gæster og medarbejdere føler sig trygge i kaffebarerne. Derfor satte kæden under krisen fuld fart i udviklingen af en ny funktion på deres loyalitetsapp, der gør det muligt for gæster at bestille kaffebarens sortiment på farten. Det betyder, at færre gæster skal stå i kø samtidig.
”Gæstens kaffe bliver brygget, som hvis de stod nummer tre i køen, men de kan bestille deres varer, når de alligevel kører metro. Og så svinger de bare forbi kaffebaren og henter dem. Vi vil gerne yde god og effektiv service til vores gæster, ligegyldig hvor de befinder sig.”
Kaffekædens app blev lanceret i efteråret 2018, men bliver gradvist optimeret. Det betyder, at gæsterne både kan bestille og betale for produkter her, men de får også vist gode tilbud baseret på køn og alder, og så kan de desuden optjene stempler til gratis drikkevarer.
”Der er jo ingen, der gider lede efter det der papkort i tasken. Vi vil gerne gøre det let for gæsterne at få stempler og nyder at kvittere med en gratis kop kaffe. Vores app er blevet virkelig godt modtaget, og vi har lige nu over en million brugere, og antallet stiger dagligt.”
Viden skaber stolthed
Nok ønsker kæden loyale gæster, men de er meget bevidste om, at loyale og glade gæster kun bliver en realitet ved at have glade medarbejdere.
”Vi kalder det faktisk ikke medarbejdere. Vi siger kollegaer,” retter direktøren høfligt og understreger således, at kæden tager emnet yderst seriøst.
”Jeg tror på, at gæsterne kan mærke det, når baristaen nyder at gå på arbejde. Og vi ønsker netop, at dem i front har overskud til lige at give gæsterne det ekstra smil, som giver dem lyst til at komme igen.”
Espresso House tilbyder alle baristaer et internt træningsforløb, og her kan man på sigt avancere yderligere. Kæden vil sikre, at hver kaffe er brygget til perfektion, men direktøren mener også, det skaber arbejdsglæde at kunne udvikle sig i jobbet.
”Går man ledervejen kan man få ansvar for sin egen butik på sigt, men man kan også blive Master Barista, og så er man med til at træne nye kollegaer.”
De interne forløb er med til at styrke fællesskabsfølelsen, men Espresso House afholder også regelmæssige arrangementer for kædens cirka 700 ansatte i Danmark.
Et godt arbejdsmiljø kan ses på bundlinjen. Tilfredse og glade kollegaer giver den lige lidt ekstra hver gang, og et smil fra gæsten giver jo også følelsen af, at man har gjort det godt. Det skaber en positiv spiral.
Desuden gennemfører virksomheden løbende medarbejderundersøgelser, og de er en kæmpe hjælp til at finde ud af, hvor der skal sættes ekstra ressourcer ind, når virksomheden er så stor, understreger direktøren.
”Vi får heldigvis brugbar feedback, som vi gør meget ud af at handle på. Både når det gælder de lokale shops og på landsplan. Vi har høj svarprocent, og resultatet ser positivt ud nu.”
Det glæder Claus Skovfoged. Både fordi han ønsker kollegaer, der trives, men også fordi god service giver god økonomi.
”Et godt arbejdsmiljø kan ses på bundlinjen. Tilfredse og glade kollegaer giver den lige lidt ekstra hver gang, og et smil fra gæsten giver jo også følelsen af, at man har gjort det godt. Det skaber en positiv spiral.”
Strategi er vigtigere end stordriftsfordele
Men det er ikke nok, at gæsten bliver modtaget med et smil. Kaffen skal også smage godt.
”Vores kaffe er af meget høj kvalitet. Faktisk ligger den helt oppe i top fem procent af al den kaffe, der bliver produceret på verdensplan,” siger direktøren.
Og han gør gerne op med eventuelle fordomme om, at stordriftsfordele ligger til grund for den beslutning.
”Det handler ikke om stordriftsfordele. Vi har truffet et aktivt valg om at tilbyde kaffe af allerhøjeste kvalitet. Det er simpelthen en vigtig del af vores strategi.”
For det kræver noget at holde sin plads i markedet. Derfor har direktøren også konstant fokus på udvikling af produkter, arbejdsmiljø og gæsteoplevelsen.
”Vores mål er at give gæsterne en oplevelse, der altid er lidt bedre, end den de egentlig forventede.”
Fakta om Espresso House
- Kæden bygger på et svensk kaffebarskoncept, der så dagens lys i 1996.
- Espresso House er Nordens største kaffekæde med over 450 butikker i Norge, Sverige, Finland, Tyskland og Danmark.
- Kæden er ejet af det tyske investeringsselskab Jab Holding Company.
Kilde: Espresso House