”Der skal mere til at vælte os. Vi har været her siden 1938 og har overlevet en verdenskrig. Selvfølgelig kommer vi gennem dette, men når det så er sagt, skal det helst ikke fortsætte alt for længe. Kassekreditten er der taget hul på, og mange af vores gode medarbejdere er opsagt,” siger Karen Nedergaard, der er direktør for hotelvirksomheden Absalon Hotel Group.
Hun sidder i en af de mange farverige stole på Andersen Boutique Hotel, mens hun peger over på Absalon Hotel, der ligger på den anden side af vejen. Hendes farmor ejede Absalon Hotel, og i Karens barndom boede familien i en lejlighed, der nu udgør hotellets junior suite.
Det har ikke været let for nogle direktører at navigere i en krise på denne størrelse. Men for Karen handler det udover arbejdspladser også om at redde en stolt familievirksomhed. Hun sætter ord på stemningen før krisen:
”Før var det her en boblende virksomhed og arbejdsplads, hvor vi kørte med 170 i timen. Det var sjovt at gå på arbejde. Der var liv og glade dage, men denne her positive energi er blevet erstattet af afstand og søgning af aktivitetspuljer.”
Boutiquehotel og langtidsleje
Absalon Hotel Group består af tre koncepter i to bygninger. Absalon Hotel er det originale hotel, som farmoren grundlagde og i samme bygning findes Annex Copenhagen, der er målrettet unge og gæster, som ønsker billig overnatning med central beliggenhed. Andersen Boutique Hotel er virksomhedens boutiquehotel, der fik en formidabel start, da det slog dørene op i 2012.
”Vi benyttede internationale bloggere til at sprede rygtet om det her nye boutiquehotel i København og pludselig stimlede luksusbilerne sammen udenfor hovedindgangen med gæster fra USA og resten af verden. Stemningen er international, og personalet taler engelsk. I lobbyen har vi holdt alt fra kunstudstillinger til boglanceringer med DJ´s,” siger Karen og fortæller, at de har givet hotellet ekstra kant ved at opfinde nye navne til værelserne, som ikke blot hedder enkelt, dobbelt eller suite men derimod Amazing, Brillant og Cool. Alle de initiativer har haft en positiv effekt.
”Værelserne solgte nærmest sig selv. Vi fik gæster fra hele verden og var særligt besøgt af LGBT-markedet. Der var virkelig en sprudlende og festlig stemning her, men under krisen har vi holdt lukket. Det er simpelthen et dyrere produkt end vores to andre koncepter.”
Vi fokuserer meget på at være synlige på sociale medier. Det kan være med billeder af teamet, events eller et brudepar. Men vi laver ikke deprimerende corona-opslag til gæsterne. Vi vil være positive, så folk husker os som dem med de gode oplevelser.
På den anden side af gaden ligger nemlig Absalon Hotel, som har været åbent hele tiden med besøg af danske stamgæster. Her har belægningen gennem krisen ligget på mellem 15 og tyve procent. Hotellet gennemgik for nylig en større renovering, hvor blandt andet baren blev etableret.
”Vores ønske var at skabe en cool hotelbar, som også tiltrækker de lokale, der alligevel er på vej ud for at få en cocktail. Vi arbejder generelt på at være bedre til at invitere lokale ind lige som man gør det i udlandet, hvor hotelbarer er meget populære.”
De familiedrevne hoteller er i den grad en del af byen. Og byen er en del af dem. Men netop fordi hotellerne ikke har en stor kæde i ryggen er de også nødt til at tænke ud af boksen og gå foran. Blandt andet har hotellet indført Concept24, et koncept med 24 timers check-out uden ekstra omkostninger for gæsten. Det har været så populært, at andre hoteller også så en mulighed i konceptet.
”Jeg er en person med mange ideer og synes faktisk ikke, at det kan blive bedre end at andre kopierer dem. Det tager jeg som et kompliment.”
Men nytænkningen stopper ikke der. Absalon Hotels Groups tredje ben hedder nemlig Annex Copenhagen og har til huse i samme bygning som Absalon Hotel men med flere fælles faciliteter. Så da krisen ramte og verden blev væk, takkede Karen ja til at huse studerende her, og på den måde både hjælpe de unge og få udlejet nogle værelser.
”Vi elsker unge mennesker og vores team er ungt, så den hoppede vi på. Det ligger i virksomhedens DNA, at hvor intet vover, intet vinder.”
Responsen fra studerende var i den grad overvældende. På få dage var 40 værelser booket. Men så kom alle opkaldende, som Karen ikke lige havde regnet med.
”Mødrene ville høre, om man skulle have eget køleskab med, andre om det var ok at medbringe en ghettoblaster og nogle ville også lige høre, om kæresten kunne overnatte i weekenden.”
At have studerende boende under krisen har uden tvivl været en succes. Og så har det været rart at tage styring og gøre noget, mener Karen.
Lancerer nyt bookingsite
Interessen for at sælge endnu flere værelser har dog også fået Karen med i et nyt samarbejde ved navn CoolCopenhagen. Her er hun gået sammen med Guldsmeden Hotels, Arthur Hotels og Sankt Annæ hotel om at skabe en bookingportal, så hotellerne kan gå udenom de udenlandske OTA´s og dermed beholde kommissionen i Danmark. Sitet går forhåbentligvis i luften til sommer.
”Vi er altid åbne for nye samarbejder og særligt, når det gælder tech, da det er både sjovt, motiverende og lærerigt at være first mover.
Faktum er, at for en mindre hotelvirksomhed må vi prøve nyt og gå foran for at blive bemærket. Under krisen har vi haft tid til det. Det har betydet, at i stedet for at gå ned i hullet, er vi gået op ad bakken.”
Samme positive syn har Karen og Absalon-teamet brugt på sociale medier, hvor de er meget aktive.
”Vi fokuserer meget på at være synlige på sociale medier. Det kan være med billeder af teamet, events eller et brudepar. Men vi laver ikke deprimerende corona-opslag til gæsterne. Vi vil være positive, så folk husker os som dem med de gode oplevelser.”
Fokusområder for Absalon Hotel Group:
- At finde og styrke relevante samarbejder
- At være first mover på innovative teknologiske løsninger
- At være synlige på sociale medier med positive budskaber
Kilde: Karen Nedergaard