Der var spænding og nervøsitet i luften, da Årets Kok og Årets Tjener-finalerne løb af stablen i går i Messecenter Herning.
I finalerne dystede ti rutinerede kokke med deres assistenter og fem erfarne tjenere.
Også HORESTAs formand, Jan Laursen, overværede finalerne på tætteste hold. Det er fantastisk at være vidne til de uendelige mængder talent, branchen har at byde på,” sagde han til VISITOR fra et af messebordene, mens der blev ventet på afgørelsen.
Det er fantastisk at være vidne til de uendelige mængder talent, branchen har at byde på
Jan Laursen, formand for HORESTA
Jan Laursen lagde i den grad mærke til, hvordan messecentret sydede af forventning, mens grøntsager blev tilberedt, desserter serveret og vine hældt i glassene.
“Selvfølgelig var deltagerne spændte og nervøse, men det viser netop, hvor meget det her betyder for dem. Finalisterne er i den grad en del af den fremtid, der skal bygge videre på Danmarks høje gastronomiske niveau, hvor vi lige jo har vundet europamesterskaberne.”
Formanden mener også, at konkurrencerne er et tydeligt bevis på en branche, der ikke giver op.
“Man kan genere os med restriktioner, men her er tale om en branche med seje mennesker, der er drevet af at levere de allerbedste oplevelser hver dag. Konkurrencerne viser optimisme, og understreger, at erhvervet har lyst til at komme hurtigt tilbage,” siger Jan Laursen og roser også deltagernes kampånd.
“Det er så inspirerende at se, hvordan de er konkurrenter. De vil virkelig hinanden det bedste og deler ud af ideer. Og det er det det bedste udgangspunkt for udvikling i hele branchen.”
Klapsalver og konfetti
Klokken lidt i 17 søndag eftermiddag skete det så. Vinderne blev udnævnt under klapsalver og konfettikanoner, og det var en overrasket og overvældet, Marc Foged Stockmarr fra Restaurant God Smag i Hellerup nord for København, der kunne kalde sig Årets Kok 2022.
“Det har været så intenst et forløb, så det er vildt at stå her med statuen,” siger han og fortæller, at han ikke har tænkt videre over, hvad titlen skulle føre til karrieremæssigt, hvis han skulle vinde.
“Jeg ville bare gerne have statuen. Det er jo for vildt at være Årets Kok.”
Marc sætter også gerne et par ord på stemningen i køkkenet.
Det var fuldstændig vanvittigt. Jeg tænkte faktisk ikke så meget i situationen. Jeg handlede. Jeg lavede bare mad med alt, hvad jeg havde i mig.
Marc Foged Stockmarr, Årets Kok 2022
Mathias Breinholdt fra Restaurant Moment på Djursland kan nu kalde sig Årets Tjener, og han er en glad og rørt mand.
“Jeg kan stadig næsten ikke tro på det. Efter så meget hårdt arbejde, er det en kæmpe forløsning at stå her med statuen.”
Denne her dag viser bare, hvor meget stolthed, der er i branchen. Og jeg håber sådan, at nogle unge mennesker derude har fulgt med og dermed vælger branchen til.
Mathias Breinholdt, Årets Tjener 2022
Mathias ved udemærket hvad statuen skal bruges til. Den skal bruges til at inspirere andre unge til at vælge en karriere indenfor netop denne branche.
"Gennen min karriere har jeg mødt så mange mennesker, der har været kritiske overfor mit valg om at blive tjener. Og med denne her titel, kan jeg bare sige fuck dem. For denne her dag viser bare, hvor meget stolthed, der er i branchen. Og jeg håber sådan, at nogle unge mennesker derude har fulgt med og dermed vælger branchen til."
Om Årets Kok & Årets Tjener
Årets Kok & Årets Tjener er Danmarksmesterskaberne for professionelle kokke og tjenere.
Konkurrencerne arrangeres af HORESTA og 3F i samarbejde med Hansenberg og MCH Messecenter Herning.
Årets Kok har været afholdt siden 1992 hvor det hele startede med det formål at sætte mere fokus på kokke-uddannelsen. Siden da er faget blevet populært og titlen som Årets Kok vokset og tæller nogle af landets dygtigste og mest kendte kokke.
Udover de mange dygtige kokke som har deltaget i Årets Kok i gennem tiden, har stjernefyldte dommerpaneler også været med til at skabe den kvalitet som er kendetegnet ved konkurrencen.
Årets Tjener har været afholdt siden 2006, og siden da er titlen som Årets Tjener blevet uddelt til nogle af landets dygtigste tjenere.