I det centrale Manhattan ligger der mange kaffebarer. En særligt populær én af slagsen er Patent Coffee på 27th Street. Her er de kendt for at servere kaffe af kvalitetsbønner, der bliver tilberedt af dedikerede baristaer. Men for et helt særligt publikum er de også kendt for noget andet. For i løbet af dagen ligner kaffebaren muligvis enhver anden kaffebar, men når mørket falder på, sker der noget.
Her lister særligt velinformerede gæster ind i kaffebaren, som udover få fyrfadsløs er helt mørk. Og her venter de så på, at kaffebarens hemmelige cocktailmekka lige så stille slår døren op. Baren er nemlig kun åben for dem, der formår at finde den, og som stædigt venter i køen, til der er plads.
Anders Justenlund, der er ekspert i oplevelsesøkonomi ved University College Nordjylland, er ikke overrasket over barens popularitet. Generelt mener han, at koncepter med hemmelighedskræmmeri har kronede dage.
”De fleste metropoler har efterhånden så veludviklet en cocktailscene, at oplevelsen skal byde på mere end en udmærket cocktail for at skille sig ud.”
Og der er alt at vinde ved at tilføre spænding til en oplevelse, mener han.
”At finde en hemmelig bar giver jo spænding, og så kan det efterfølgende give social status for gæsten, at han eller hun var den, der fandt frem til den og kan fortælle kollegaer om det til frokosten. Lige pludselig er oplevelsen så meget mere end en cocktail efter middagen.”
Nok er der mange hemmelige barer i både New York, Paris og London, men fordi København er så kendt for gastronomi, er der også potentiale i at investere i hemmelige barer her, da de ofte tiltrækker et kvalitetsbevidst segment, fortæller eksperten. Her fortæller han mere om trenden og ikke mindst, hvordan den bedst udrulles på dansk jord.
De fleste metropoler har efterhånden så veludviklet en cocktailscene, at oplevelsen skal byde på mere end en udmærket cocktail for at skille sig ud.
Den hardcore løsning er et hul i jorden
Eksperten peger på, at der er tre typer af hemmelige koncepter.
”Der er selvfølgelig den helt hardcore hemmelige bar, som kan være et hul i jorden i løbet af dagen, og så forvandler sig til en eksklusiv bar om aftenen. Det kunne også være som kaffebaren i New York, at den har ét formål om dagen og et andet om aftenen, hvor der så pludselig åbnes en hemmelig dør,” siger han og fortæller, at en anden vej at gå for at skabe spænding for gæsten er at etablere en hemmelig bar i tilknytning til en restaurant.
”Det kunne være, at man havde et lokale i kælderen, som det ville give mening at indrette til en flot bar, og så inviterer man gæsterne ned til en cocktail enten før eller efter middagen. Man gør altså ikke det store for at reklamere for baren, for man har allerede et naturligt flow af gæster.”
Hans tredje bud på et hemmeligt koncept er pop up-baren.
”Men den kræver i den grad storytelling og samarbejder med influencere for at lykkes. For så snart folk ved, at baren er der, skal den til at rykke videre, for ellers mister den sit eksistensgrundlag. Men det er et populært og fleksibelt koncept.”
Anders Johannes Justenlund er ikke i tvivl om, at de to første koncepter ville klare sig fint i København. Men han understreger, at man skal have to ting for øje, når det gælder forretninger af denne karakter.
”Man skal huske, at dem, der jagter en hemmelig bar, forventer langt mere end den gin tonic, de kan få på deres hotel eller lave derhjemme. De forventer kreative cocktails, der smager godt og måske endda udfordrer dem lidt.”
Man skal skabe en helaftensoplevelse
Han understreger også, at de hemmelige barer ofte er udfordret på pladsen, og det stiller yderligere krav til omsætningen.
”Så er det ikke nok, at dem, der endelig har fundet baren, kun køber en enkelt Negroni, for det kan man ikke køre en forretning på. Man skal således skabe en helaftensoplevelse, hvor gæsterne bliver vejledt til at prøve nye cocktails, der matcher deres præferencer og samtidig giver dem fornemmelsen af, at der er nyt i vente, så de får lyst til at besøge baren igen og vise den frem for vennerne,” siger han og fortæller, at han også ser gode muligheder i, at større restaurantkæder anlægger hemmelige barer, fordi det også kan tiltrække gæster til restauranten.
I forhold til resten af landet, er der størst potentiale i at skabe hemmelige barer i pop up-format, for her er kundegruppen anderledes, mener han.
”Provinsen tiltrækker en anden gruppe turister end storbyerne, så det er ikke dem, man skal målrette konceptet. Dog er der en stor lokal efterspørgsel på overraskende koncepter, så her kunne man med fordel lege med hemmelige barer som pop up-univers. Man kunne endda udvikle konceptet ved at adskille sig fra de klassiske og meget tunge bourbon-drinks, som de hemmelige barer har været kendt for.”
Her kunne gin tonic eller andre cocktails godt være vejen frem, mener han.
”Måske man skulle lave sit eget cocktail-tema, som ikke nødvendigvis er highend. For her ligger oplevelsen mere i at opdage stedet, før det er for sent.”