Sidste år slog 25hours Hotel dørene op i det indre København lige ved Rundetårn. Det skete efter tre års intensiv renovering af universitetsbygningerne, der tidligere husede jura og teologi.
Åbningen af hotellet med 243 værelser er sket med både spænding og nervøsitet, men har været en stor succes, fortæller hoteldirektøren.
”Vi åbnede i marts sidste år, og hvad angår pris og belægning, er vi fuldt ud på niveau med etablerede, nordiske mastodonter. Vi er den nye dreng i klassen, der spurter ind,” siger Lise Egenius.
Hotellet har da også tiltrukket sig meget opmærksomhed. Dels fordi de historiske bygninger har fået en designoverhaling i millionklassen, dels fordi hotellet er en del af kæden, 25hours Hotel, der har ry for at lave koncepter, som skiller sig ud. Her fortæller hoteldirektøren meget mere om, hvilken hoteloplevelse 25hours Hotel bringer til København, om at åbne et prestigehotel i kølvandet på en pandemi og ikke mindst om at gøre op med begrebet ”hotelrestaurant”.
Anmeldelserne var meget positive, både hvad angår mad og stemning. Alligevel blev det italesat, at der var tale om en ”hotelrestaurant".
Bruger ikke Danmark i historiefortællingen
Den tyske hotelkæde, 25hours Hotel, har 14 hoteller. De fleste ligger i Europa, men der er også ét i Dubai og to på vej i Australien.
Hotelkædens motto er ”If you´ve seen one, you have seen none”, fordi der bliver sat alt ind på at give hvert enkelt hotel personlig indretning med udgangspunkt i bygningernes historie.
Fordi hotellet i København har til huse i bygninger, der tidligere husede Københavns Universitet, er indretningen inspireret af temaer som passion og viden, fortæller direktøren.
”Vi leger i den grad med coming of age-begrebet, og det passer rigtig fint med bygningens historie, hvor unge mennesker dedikeret har tilegnet sig ny viden og haft deres studietid med alt, hvad det indebærer,” siger hun og fortæller, at temaerne både kommer til udtryk i hotellets store, farverige foyer og går igen over hele hotellet. Ikke mindst på værelserne, hvor man har indrettet med opslagstavler for netop at henlede tankerne på studietiden.
I modsætning til de fleste andre nye hoteller, så fokuserer hotellet mere på bygningens historie fremfor på historiefortælling om hygge eller andre begreber indenfor dansk kultur.
”Når man er på hotellet, er der intet, der minder én om, at man er i København eller Danmark. Hvis denne bygning havde ligget i Paris eller Glasgow, ville vi altså have fortalt samme historie. Selvom nogle kunne mene, at det er lidt frækt, at vi ikke bruger København i fortællingen, når vi ligger lige ved siden af Rundetårn, så vil mange nok synes, at det er forfriskende.”
Et opgør med begrebet hotelrestaurant
Den nye tilgang til historiefortælling betyder dog ikke, at hotellet tager afstand fra lokalmiljøet. Snarere tværtimod er det vigtigste punkt i strategien at få endnu flere Københavnere eller turister, der ikke bor på hotellet, til at kigge ind og få en kaffe eller spise et måltid.
”Vi vil så gerne have at folk kigger ind. På grund af energikrisen står vores dør ikke altid åben, men det gør den i overført betydning, og det er et budskab, vi arbejder dedikeret med at få ud. ”
Til det formål bruger hotellet både sociale medier og et PR-bureau, men de har også haft held med at få store dagblade i tale.
”Vi har tiltrukket meget opmærksomhed i medierne. Ikke mindst på grund af vores israelske restaurant, som har fået meget fine anmeldelser,” siger Lise og fortæller, at maden bliver lavet efter originale opskrifter af den israelske kok, Haya Molcho, der tidligere har haft en populær madbod med israelske specialiteter i Wien. Desuden har hotellet investeret gavmildt i restaurantens interiør, så den fremstår flot, lys og moderne og med håndtegnede friser af israelske gadekunstnere, som man hver og én fik fløjet ind for at lave kunstværket. Derfor var hoteldirektøren også overrasket over særligt én ting i anmeldelserne.
”Anmeldelserne var meget positive, både hvad angår mad og stemning. Alligevel blev det italesat, at der var tale om en ”hotelrestaurant”, og det til trods for, at der er egen indgang til restauranten,” siger hun og fortæller, at hotelrestauranter i Danmark fortsat har et negativt prædikat i modsætning til i New York eller i London, hvor det er en kendt sag, at nogle af byens bedste restauranter ligger på et hotel.
Fuld tro på fremtiden
Lise Egenius håber, at det blot er et spørgsmål om tid, før hotelrestauranter også vinder indpas i København på grund af det meget høje niveau af hoteller, hovedstaden nu tilbyder. Et niveau som hun mener, det har taget for lang tid at nå.
”Generelt har der været for få, der har været modige nok til virkelig at satse på hoteller som skiller sig ud fra mængden i Danmark. Derfor er det også meget positivt, at der er kommet udenlandske kæder og investorer, for det har i den grad været med til at løfte niveauet.”
Af danske hotelkæder mener hun, at Guldsmeden Hotels og Brøchner Hotels er de største konkurrenter til 25hours Hotels.
”De har nemlig også en stærk designprofil, fokus på bæredygtighed, og så forstår de at fortælle historier.”
Men hvordan forholder hun sig til netop at have åbnet et så stort hotel i hjertet af København i kølvandet på en pandemi og midt i en energikrise. Er der plads til endnu et designhotel?
”Selvfølgelig er der det. Hotellet blev muligvis projekteret i 2018, hvor man mente, at træerne på det københavnske hotelmarked voksede ind i himlen. Men altså, vi har set det tidligere med blandt andet finanskrisen. Der plejer at være syv onde år og så syv gode, og hvis det stadig passer, så er vi halvvejs gennem de syv onde år.”
Vil give gæsterne en digital pause
Selvom verdenssituationen skaber udfordringer, har kæden dog benhårdt fokus på at være en ansvarsfuld virksomhed. Det sker i samarbejde med organisationen, Ennismore, der blandt andet tæller det visionære, The Hoxton Hotel, i London.
”Som del af Ennismore samarbejder vi med andre aktører indenfor oplevelseserhvervet i hele verden og har blandt andet et stort fokus på at nedbringe brugen af engangsplast og mindske madspild. Vi planlægger også et endnu større fokus på arbejdsmiljø. Selvfølgelig kan der være forskel på love og regler fra land til land, men samarbejdet giver adgang til vigtig viden og sparring.”
Samtidig med det store fokus på bæredygtighed, så ønsker hotellet også at motivere gæsterne til at sætte mobilen på lydløs og dermed give dem en digital pause.
”Vi har fokus på gamle dyder. Det betyder, at man i receptionen kan skrive et kærlighedsbrev på en af vores skrivemaskiner, eller man kan ringe til en, man holder af ved hjælp af de drejetelefoner, vi har på værelserne. Samtidig er det også populært for gæsterne at slappe af i vores lounges, hvor man i den ene kan høre lp´er og i den anden nyde lyden af den levende pejs,” siger Lise og understreger, at hotellet selvfølgelig tilbyder wifi overalt og generelt er helt med, når det gælder digitale tilbud. Men hun mener også, at de mere analoge oplevelser som lp´er og skrivemaskiner matcher hotellets og bygningens coming of age-tema.
”For nogle gæster er det sentimentalt at bruge en drejetelefon eller sætte en lp på, mens det for vores yngre gæster nærmest har været en umulig opgave, for de ved ikke rigtigt, hvad det er. Det skaber en fin sammensmeltning af det tema, som går igen i design og stemning over hele hotellet.”
Der plejer at være syv onde år og så syv gode, og hvis det stadig passer, så er vi halvvejs gennem de syv onde år.
Om 25hours Hotel:
x 25hours Hotels er en tysk hotelkæde.
x Kæden har 14 hoteller i Europa, ét i Dubai og to på vej i Australien.
x 25hours Hotel Indre By blev projekteret i 2018 og åbnede i 2022.